"1971. Feride og Erdogan fra Tyrkiet til Køge" er 9. bog i serien "Børn i Danmarks historie". Bogen fortæller ni virkelige historier om indvandring til Danmark gennem tiderne, altid med børn i hovedrollerne og set ud fra børnenes synsvinkel. Vi hører om hollændere, der kom til Amager i 1500-tallet, om tyskere der kom til den jyske hede i 1700-tallet og begyndte at dyrke kartofler, om jøder, rejsende (romaer), svenskere, roepiger - alle børn som blev til en del af det Danmark, vi bor i nu. De nutidige historier handler om gæstearbejdernes børn (Feride og Erdogan), og om børn der flygtede hertil med deres familie fra Palæstina, Bosnien og Afghanistan.
Bogen handler om indvandring og sætter fokus på alle de svære begreber: Asyl, flygtninge, love, religion og tro og mange flere.
Bogen indeholder en lærervejledning, der er lige til at gå til, og opgaver og forslag til undervisning.

 

 

Reformationen

  

 

 

"1534. Anne og Jørgen og reformationen" udkom i august 2016. Det er 11. bog i serien "Børn i Danmarks historie". Bogen fortæller om reformationen for børn. Anne og Jørgen Rosenkrantz og fire andre rigtige børn - hertug Hans og frøken Elisabeth, Anne og Christian Clements` - fortæller om deres oplevelser af reformationstiden i Danmark. Fra den lille historie ser vi længere ud på den store historie: Hvad ligger bag ved religionsskiftet? Hvordan blev reformationen indført i Danmark?

 

Jeg fortalte om reformationen for børn (og deres forældre) den 1. april i Sct. Knuds kirke i Odense.

Jeg fortalte om børn på reformationstiden den 12. maj i Den fynske Landsby.

Jeg fortalte om reformationen for børn på CPH PIX den 10. oktober.

 

Serien Børn i Danmarks historie

 

"973. Sven og Gunhild i Jelling" er 10. bog i serien Børn i Danmarks historie. Den udkom i foråret 2015.

Sven og Gunhild er Harald Blåtands børn. De fortæller om deres liv, hvad de leger, hvad de har på, hvad de lærer, hvad de oplever - kort sagt - den lille historie. Derfra udvider fortællingen sig til den store historie - om Jelling og deres far, om vikingetogter og bygningsværker og tidens tro. Bogen er forsynet med QR-koder, som man kan scanne ind og lytte til. Myter og fortællinger om Regnar Lodbrog og dronning Thyra og Poppo og alle de andre.

 

Anmeldelse:

Læs anmeldelsen her af "1971. Feride og Erdogan" i tidsskriftet Historie & Samfundsfag", nr. 1 - Marts 2012:

"Dette er nyeste skud i stammen på den udmærkede serie: Børn i Danmarks historie. Denne tager udgangspunkt i det ganske "ukanoniske" årstal 1971.

Som altid er det børn, der er i centrum for materialet. Vi følger først Feride og Erdogans ankomst til Danmark i 1971. Faren er gæstearbejde, men familien ender med at blive boende i Danmark.

Dernæst følger 8 kortere kapitler om familier (igen med udgangspunkt i børnene), der er indvandret til Danmark fra lande som Holland (1521), Tyskland (1759) og Polen (1911).

Det er et godt materiale i solid kvalitet, gode tekster og illustrationer og med en god lærervejledning. sidst i bogen er der en række opgaver og kopiark.

Materialet er skrevet til elever på mellemtrinnet.

 

Serien "Børn i Danmarks historie", udgives på forlaget Alinea:

 • 973. Sven og Gunhild i Jelling
 • 1397. Erik og Katarina og Kalmarunionen
 • 1534. Anne og Jørgen og reformationen
 • 1592 Cecilie, Tyge og Jørgen fra Uraniborg, Tycho Brahes børn på Hven
 • 1658 Marie og Christoffer fra Sprogø
 • 1765 Thomas og Ingeborg fra Soelegården
 • Lærervejledning til 1658 og 1765                 
 • 1872 Emanuel og Louise fra Nyboder
 • 1872 Maren og Peter fra Danmark til Amerika
 • Lærervejledning til 1872 og 1872 
 • 1914 Ruth og Bjørn, To børn fra Sønderjylland
 • 1944 Hans og Kirsten i 2. verdenskrig udkom i efteråret 2009
 • 1971. Feride og Erdogan. Fra Tyrkiet til Køge. Om børnene Feride og Erdogan, der fulgte deres far, gæstearbejderen, til Danmark i 1971. Og om børn der er indvandret til Danmark gennem tiderne: Kartoffeltyskere, roepiger, rejsende, flygtninge og mange andre. Kort sagt: Indvandringens historie set ud fra børnenes synsvinkel.

 

Fra Alineas hjemmeside:

http://www.alinea.dk/Butik.aspx?c=Item&category=4335&item=28738
Læs mere om serien:
http://alinea.dk/da-DK/Forfattere.aspx?q=Pia%20Sigmund

 

 

Kruuserne i Nyborg

 

Vinteren 2016 fortalte jeg om Kruuserne i Nyborg i Nyborg Museumsforening. Johan Kruuse var min tipoldefar, Wilhelm Kruuse hans bror. Begge ejede en stor købmandsgård i Nyborg. Jeg skrev en artikel om dem i Fynske Årbøger 1984.

 

 

Fortælling om indvandring på Immigrantmuseet i Farum

I 2013 fortalte jeg historier om indvandring på Immigrantmuseet i Farum. Jeg fortalte en blanding af eventyr og myter og rigtige historier. Og det var for både børn og voksne.


Historiefortælling: "Palnatoke og alle de andre helte"

Fem gange mellem 2012 og 2017 har jeg fortalt jeg sagn og historier fra vikingetiden: med udgangspunkt i Palnatoke, som jo levede på Fyn - ja, måske endda i Odense!

Arrangementerne var et samarbejde med Historiens Hus i Odense for Historisk Samfund for Fyns medlemmer med (børne)børn, men der var også offentlig adgang.


Skattebølles Historie

 Sommeren 2011 udkom "Skattebølles historie". Skattebølle er en lille bitte landsby på det nordlige Langeland. Jeg har samlet stof om byens historie, lige siden vi købte vores hus der i 1996.

Jeg fortalte om bogen i Nordlangelands Lokalhistoriske Arkiv i Stoense den 28. juli 2011.

 

 

Historisk Samfund for Fyn


Jeg er næstformand i bestyrelsen for "Historisk Samfund for Fyn" og er tovholder for aktivitetsudvalget, der arrangerer  udflugter og foredrag.
Jeg anmelder historiske værker i "Fynske Årbøger". Desuden fører jeg hvert år en bibliografi over samtlige fynske årbøger i "Fynske Årbøger".

 

Se mere på: http://www.histfyn.dk/aktiviteter.htm

 

 

Måle Fortælleteater

 

Jeg har lavet undervisningsmateriale til Måle Fortælleteaters "Uhyggen på Hulbjerg". 

 

Jeg har også lavet undervisningsmateriale om bondestenalderen til Måle Fortælleteaters projekt: "Dans på Mårhøj gravhøj". Materialet kan downloades fra Østfyns Museers hjemmeside:

http://www.ostfynsmuseer.dk/page.asp?objectid=4151 

 

 

 
Foredrag om min oldemor: Oldemor Erna

 

8.marts fortalte jeg om min oldemor i Studenterhuset i Odense ved et arrangement med Odense Filmværksted.

 


Om en pioner i hendes tid. Min oldemor Erna Juel-Hansen startede den første børnehave i Danmark i 1871, hun var pioner med pige- og kvindegymnastik i København fra 1884, hun var forfatter, journalist og politisk aktiv, her var hun bl.a. med til at starte Det radikale Venstre, hun kæmpede for kvinders valgret, men var dog aldrig rabiat kvindesagsforkæmper  – og derudover var hun mor til fire børn. En spændende kvinde i en spændende tid.  

Jeg udgav bogen "Oldemor Erna. En beretning om en pioner og hendes tid" i 1991 på Borgens forlag.
Bogen er udkommet som e-bog på Lindhardt & Ringhof.Publikationer og artikler 

 • Kruuserne i Nyborg, i Fynske Årbøger 1984
 • Elise, Katrine, Hans Peter og alle de andre. Børn i gamle dage på Rosengårdskoleegnen i Odense, 1995
 • Far og søn. Knud den Hellige og Karl den Gode i: Fynske Årbøger, 2003
 • Edel – grevinde af Flandern, dronning af Danmark, hertuginde af Apulien i: Fynske Årbøger, 2004
 • Fortæl historie for børn, i: Historie & Samfundsfag, nr. 3 -september 2006
 • Fra Selskab til Samfund. Historisk interesse på Fyn gennem 200 år, i: Fynske Årbøger 2009, udkom november 2009.

 

Kronik

29. januar 2010 i Fyens Stiftstidende: "Kulturbyen Odense", der handler om, at Odense bugner af kulturtilbud på et højt niveau. Som eksempler fremhæves:
- Børnekulturhuset Fyrtøjet
- Mimeteatret
- Tidens Samling
- Odense Fortællekreds
- LITNET
- Kulturmaskinen
- og mange flere.

Udpluk fra kronikken:

"Rækken af nye kulturelle muligheder er alenlang. Egentlig er det fantastisk, når man tænker på, at alle er opstået inden for tre årtier. Der er noget for enhver lyst og pengepung. Der er noget for dem, der gerne selv vil være aktive, og for dem der gerne vil kigge og lytte. Kvaliteten er som regel høj og ligger på niveau, ja endda ofte over tilsvarende ting på landsplan. De fleste odenseanere er tilfredse: hellere mange ting at vælge mellem på et rigtig godt niveau end enkelte store og dyre events.
Det helt specielle er, at flere af disse nye kulturelle tiltag er vokset frem helt af sig selv, fra byens kreative vækstlag. I tidens løb har ildsjæle skabt spændende nye ting i byen. Disse bindegale og knalddygtige mennesker er af den slags, som lægger øret til tidens toner, som får og udfører ideer, og som gør livet mere spændende at leve. Derfor er det fantastisk for en by at være begavet med sådanne mennesker."


Kronik:
Kronik i Fyens Stiftstidende 16. april 2008: "Til fremme af skrivelysten", der handler om Fyens Stifts Litterære Selskab, som eksisterede mellem 1815 og 1899. Selskabet udgav og støttede udgivelsen af mange historiske (og litterære) skrifter i løbet af sin levetid. Man kan kalde Selskabet for en forgænger for det nuværende Historisk Samfund.Links:

Historisk Samfund for Fyn:
www.histfyn.dk

www.litnet.dk
www.danskforfatterforening.dk 
www.alinea.dk
www.boernelitteratur.dk

   

973. Sven og Gunhild i Jelling.

"1534. Anne og Jørgen og reformationen" er udkommet på forlaget Alinea i august.